Sunt jordsmonn, sunt liv

HPP Kongo arbeider med 1000 småbønder i området for å hjelpe dem å øke avlingene og få tilgang til markeder for å skaffe en inntektskilde

Jordsmonnet er en grunnleggende del av miljøet og et sunt liv. Det gir oss ikke bare grunnlaget for mat, men også klær, ly og energi. Sammensetningen til jordsmonnet bestemmer hva som kan dyrkes, mengden og hvor næringsrik den dyrkede maten faktisk er. Selv om det ikke diskuteres ofte i offentligheten, er jordas fruktbarhet vesentlig for langsiktig bærekraft i utviklingsprosjekter innen landbruk, samt et viktig element for å tilpasse seg til virkningene av klimaendringene.

I Madimba i DRC (Den demokratiske republikken Kongo) er jorden rimelig fruktbar, i forhold til det afrikanske kontinentet. Jordsmonnet får næring fra omkringliggende skog og elven Inkisi. Men mangel på kunnskap og tilgang til alternative energikilder fører til nedbryting av jordsmonnet, avskoging og økende matusikkerhet.

HPP Kongo arbeider med 1000 småbønder i området for å hjelpe dem å øke avlingene og få tilgang til markeder for å skaffe en inntektskilde. Jordsmonnets sunnhet er vesentlig, ikke bare for å øke avlingene, men også næringsinnholdet. Hvis et jorde mangler næringsstoffer, vil også maten som vokser på det jordet mangle næringsstoffer.

Landbruksprosjektene Farmers Club lærer deltakerne forbedrede landbruksteknikker, basert på bevaringslandbruksteknikker. Bevaringslandbruk arbeider spesielt med å opprettholde jordas sammensetning så godt som mulig, som betyr at næringsstoffene som allerede finnes i jordsmonnet, og spesielt i det øverste jordlaget, ikke eroderer. Prosjektet oppfordrer også til å plante nye trær, vekselbruk og diversifisering av avlingene for å tilføre jordsmonnet næringsstoffer som kan forsvinne med hver avling.

Blant andre tiltak oppfordrer prosjektet i Madimba bøndene til diversifisering og veksling av avlingene for å redusere risikoen og hjelpe jordsmonnet med å opprettholde balansen. Joe Grove, landbrukskoordinator i DRC forklarer:
«Visse avlinger er bra for jordsmonnet. For eksempel frigir belgfrukter vanligvis store mengder nitrogen til jorden som er veldig bra for sunnheten. Hvis du planter mais på et vanlig jorde her, kan den vokse til omtrent én og en halv meter. Men hvis du planter mais i et område hvor jordnøtter ble dyrket året før, vil den vokse to meter høy, og både kvaliteten og kvantiteten til maisen vil være mye bedre.»

Halvveis inn i det 3 år lange prosjektet taler resultatene for seg selv. Prosjektets referansestudie viste en gjennomsnittlig produksjon på 1,5 tonn per hektar for kassava. Dette året var produksjonen på 7 tonn per hektar, og ifølge Joe er det lavere enn normalt, «noen av bøndene fulgte ikke hele prosessen, derfor er produksjonen lavere enn forventet.» Allikevel er det fortsatt tre ganger mer enn hva det pleide å være.

Til tross for å være en verdifull og ikke-fornybar ressurs, blir jordsmonnet ofte glemt når det gjelder landbruk for utvikling. Men uten sunne jordsmonn har vi ingen fremtid. 5. desember er verdens jordsmonnsdag, og vi oppfordrer deg til å finne ut mer om din rolle i å beskytte og bevare et element som gir oss så mye liv.

FLERE NYHETER

Her kan du lese de siste nyhetene fra UFF Norge og våre samarbeidspartnere

 

TCE Congo

TCE Congo

    TCE Congo510 000 voksne og barn lever med HIV i Kongo.I 2020 ble det beregnet UNAIDS at ca 510 000 voksne og barn lever med HIV i Kongo. 7500 av de 17 000 som døde av AIDS i 2020 var barn under 14 år. TCE(Total Control of Epidemic) Kongo ble i 2020...

Entrepenørskap og barnehager

Entrepenørskap og barnehager

    Entrepenørskap og barnehager Child Aid Camp Luka gir kvinner mulighet til å lære seg ferdigheter og entrepenørskap, samtidig som barna deres får gå i barnehage. Camp Luka er et fattig og tett befolket distrikt i Kinshasa, Kongo. Mange innbyggere,...

STØTT VÅRT BISTANDSARBEID

 

valgfritt beløp til

541537

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse: Lindebergvegen 1, N-2016 FROGNER Telefon: +47 63 92 89 80
Vakttelefon: +47 918 11 089
E-post: post@uffnorge.org
Org.nr. 981 054 776

 

Medlem av Humana People to People

UFF er medlem av bistandsnettverket
Humana People to People
www.humana.org

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

Kontonummer for private bidrag: 9049.10.79206
Vipps: 541537