Afrika i møte med Covid-19

Ingen av oss er trygge før vi alle er trygge, og ingen skal utelates i kampen mot COVID-19-pandemien. Dette er en av de viktigste lærdommene i COVID-19-pandemien.

Selv om utfordringene fremover er vanskelige, bør vi alle håpe med ordene fra Nelson Mandela: «Det virker alltid umulig før det er gjort.»

Årets feiring av Afrika-dagen(25.mai) markeres på et tidspunkt der Afrika kjemper mot spredningen av COVID 19-pandemien. Viruset setter afrikanske liv og den afrikanske økonomien i fare. I tillegg vil innsatsen for å kontrollere sykdommen selv komme med en enorm økonomisk og sosial kostnad.

UFF/ Humana People to People følger og støtter Verdens helseorganisasjons (WHO) helse retningslinjer som svar på COVID-19, så vel som nasjonale nedstenglelser eller andre forholdsregler som ble kunngjort av de nasjonale helsemyndighetene i hvert av de landene vi opererer i.

I følge FNs utviklingsprogram anslås det at en av tre afrikanere lever under den globale fattigdomsgrensen. De som lever på minimumsgrensen de mest sårbare for alle negative konsekvenser av nedstenging og andre tiltak iverksatt for å forhindre overføring av smitten.

Grunnleggende forebyggende tiltak fra enkeltpersoner og lokalsamfunn fortsatt er det kraftigste verktøyet for å forhindre spredning av COVID-19. Når kravene fra WHO overholdes, utgjør det en enorm hjelp til de allerede svekkede afrikanske helsesystemene.

I flere tiår har suksessen av den globale responsen mot aids-pandemien blitt holdt opp som en målestokk for hva verden kan oppnå. For at globale tiltak mot COVID-19 skal ha størst mulig sjanse for å lykkes, må verden lære dette raskt på nytt.

Medlemmer av UFF/Humana People to People i Afrika har bygget et betydelig beredskap mot store epidemier gjennom årene. Samfunns mobilisering og forebygging har vært en metode som brukes til å hjelpe mennesker og lokalsamfunn til å få bedre kunnskap. Slik har de hatt kontroll på HIV-smittede i mer enn 20 år. Mange medlemmer av Humana People to People bruker aktivt denne metoden for å fremme sosial distansering, vask av hender, selv isolasjon, feber målinger og andre generelle retningslinjer fra myndighetene.

 

Smitteverntiltak i landsbygdene

UFF/Humana People to People har styrket sine retningslinjer på smitteverntiltak. Arbeidsplasser i hele Føderasjonen har måttet tilpasse seg: Noen ansatte jobber hjemmefra, virtuelle møter har erstattet fysiske møter, og for de som kommer til arbeidsplassen er sosial distansering og hyppig håndvask er et must. UFF/Humana People to Peoples samarbeidspartnere i Afrika ADPP og DAPP har hjulpet innbyggere i små lokale samfunn med å opprettholde og lære nødvendige smitteverntiltak.

ADPP Angola svarer på COVID-19 ved å oppfordre lokalsamfunn til å unngå å delta på samlinger, unngå unødvendige reiser og distribuere masker til de som er mest utsatt for coronavirus, inkludert 8000 kongolesiske flyktninger. Unge kvinner og jenter som er en del av et Woman in Action -prosjekt, produserer ansiktsmasker som blir gitt til folk for å redusere spredningen. Ansatte og frivillige fra HIV- forebyggende prosjekt i Luanda samarbeider med myndighetene for å spre viktig COVID-forebyggende informasjon. Frivillige har også produsert hjemmelaget såpe for å hjelpe folk med håndhygienen.

ADPP Mosambik jobber sammen med helsedepartementet og sosialdepartementet med å dele ut ansiktsmasker og hygieneartikler, inkludert ernærings pakker til de aller mest utsatte. ADPP Mosambiks institusjoner for høyere utdanning og høgskoler tar i bruk nettbasert utdanning i den perioden skolene er stengt. Som en måte å dempe effekten av COVID-19 har ADPP Mosambik laget et program for språklære gjennom lokale radiostasjoner og TV-kanaler. Aktiviteten drives gjennom skolematprosjektet “Food for Knowledge”, et prosjekt fra Planet Aid, og i koordinering med Ministry of Education and Human Development (MINED).

DAPP Malawis samfunnsutviklingsprosjekter har siden april integrert viktige COVID-19-tiltak i sine aktiviteter. Ved å oppfordre husholdninger til å vaske hender regelmessig, har 225 husstander montert håndvaskeanlegg i hjemmene sine. Fasilitetene er laget av materialer tilgjengelig i lokalsamfunnet. Mikolongwe yrkesskole har gått for å tilby timer på avstand gjennom WhatsApp, som har sørget for kontinuerlig opplæring.

Humana People to People Sør-Afrika screener for feber og driver bevissthetskampanjer mot COVID-19. HPP har 145 TCE(Total control of Epidemic) felt-offiserer og helsearbeidere for barnehjelp, og fikk opplæring fra regjeringens helsedepartement i screening for COVID-19. Screening er en måte for helsearbeidere å finne ut om du kan ha COVID-19 eller ikke. Felt-offiserene tilbyr også forebyggings informasjon i rurale samfunn i Sør-Afrika. Matpakker distribueres til de mest utsatte samfunnene som er involvert i prosjektene.

DAPP Zambia delte ut matkasser til 15 familier i karantene som ble spredd på sosiale medier. Kampanjen var en del av å få folk til å holde seg til det forebyggende coronavirus-tiltaket for sosial distansering. DAPP Zambia fremmer i økende grad COVID-19 forebygging og bevisstgjøring gjennom radio radioprogrammer i de distriktene de er til stede.

I tillegg til de få eksemplene ovenfor, er det mange andre pågående beredskap aksjoner som blir fulgt av andre medlemmer for å redde menneskers liv i Afrika, Asia, Europa, Nord-Amerika og Mellom- og Sør-Amerika.

FLERE NYHETER

Her kan du lese de siste nyhetene fra UFF Norge og våre samarbeidspartnere

 

UFF sorteringsanlegg – Arctex

UFF sorteringsanlegg – Arctex

    UFF sorteringsanlegg - Arctex“Vi forsikrer at alle donerte tekstiler og sko lever videre på en relevant måte:Sorteringssenteret ble grunnlagt i oktober 2023 og er det siste tilskuddet til UFFs familie av prosjekter. Sorteringssenteret holder til i Bodø...

International Day of Education

International Day of Education

    International Day of Education"Changing Course, Transforming Education"24 Januar markerer vi International Day of Education.Temaet for dette året er "Changing Course, Transforming Education", med fokus på behovet for å legge til rette for tilgang til...

World teachers day

World teachers day

    World teachers dayGode lærere er hjørnesteinen i et godt samfunn.Lørdag 5. Oktober markerer vi World Teachers day, for å hylle den innsatsen lærere gjør for samfunnet. En god lærer har en av verdens viktigste jobber når det gjelder utvikling i samfunn og...

STØTT VÅRT BISTANDSARBEID

 

valgfritt beløp til

541537

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse: Lindebergvegen 1, N-2016 FROGNER Telefon: +47 63 92 89 80
Vakttelefon: +47 918 11 089
E-post: post@uffnorge.org
Org.nr. 981 054 776

 

Medlem av Humana People to People

UFF er medlem av bistandsnettverket
Humana People to People
www.humana.org

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

Kontonummer for private bidrag: 9049.10.79206
Vipps: 541537