Rent vann er ingen selvfølge

Samtidig som vannforbruket i verden øker, mangler milliarder av mennesker tilgang på denne dyrebare ressursen.

Vannforbruket har årlig økt med 1 % siden 1980-tallet som følge av befolkningsvekst, sosioøkonomisk utvikling og økt forbruk. The World Water Development Report 2019 anslår at over to milliarder mennesker bor i land som mangler tilgang på vann, og fire milliarder opplever alvorlig vannmangel minimum en måned i året. Dette tallet er ventet å øke.

Tilgang til rent vann er helt essensielt – både for befolkningen og miljøet. UFF anerkjenner rent drikkevann som en grunnleggende menneskerettighet. Samtidig kan vann være en av de vanskeligste ressursene å få tilgang til. Sammen med Humana People to People støtter vi en rekke prosjekter som gir familier og lokalsamfunn mulighet til å kontrollere tilgangen på rent vann.

 

C-WASH ga 37 000 rent vann

I Zimbabwe støttet vi prosjektet C-WASH som bidro til at 8000 familier og 20 skoler nå har tilgang på rent vann. Myndighetene gir få midler til vedlikehold av brønner, borehull og sanitæranlegg. Tall fra 2012 viser at 25 prosent av husholdningene i landet mangler toalettfasiliteter. C-WASH rehabiliterte 237 vannbrønner der vannet også ble testet, installerte 90 vannpumper og bygget 350 vanntønner til husdyr. Skolene fikk nye latriner som også var konstruert for barn med redusert funksjonsevne. I tillegg fikk 1120 familier veiledning i hvordan de kunne bygge egne latriner. UNICEF i Zimbabwe anslår at omtrent 35 prosent av befolkningen på landsbygda i landet lever med svært dårlige sanitærforhold. Dette konkrete prosjektet resulterte i at antallet vannbårne sykdomstilfeller ble redusert med 5 %. Prosjektet inkluderte også opplæring i mating av spedbarn.

Flere brønner og bedre tilgang til rent vann fører også til at mange slipper å bruke store deler av dagen på å hente vann. Dette gagner spesielt kvinner, som enkelte steder må gå mange kilometer flere ganger om dagen, med vannbøtte på hode. Brønnene gir familier mulighet til å dyrke mat og lage sunn og god mat til familien.

C-WASH ga 93 prosent av befolkningen i det berørte området vanntilgang mindre enn en kilometer unna hjemmet. 77 prosent fikk fasiliteter som ga mulighet for god håndhygiene med vann og såpe. Andelen familier med toalettfasiliteter økte fra 39 til 76 prosent, og hele 97 prosent kan nå spise mat fra egen produksjon.

FLERE NYHETER

Her kan du lese de siste nyhetene fra UFF Norge og våre samarbeidspartnere

 

Child Aid – Med familiene i fokus

Child Aid – Med familiene i fokus

    Child Aid - Med familiene i fokus15.Mai markerer vi verdensdagen for familier.Child Aid er et eksempel på en Humana People to People-tilnærming til en integrert samfunnsutvikling der familiene står i fokus. Child Aid støtter gjennom barn og foreldre hele...

Utdannes for å sikre en bærekraftig framtid

Utdannes for å sikre en bærekraftig framtid

    Utdannes for å sikre en bærekraftig framtidVed Frontline Institute utdannes de som skal sørge for en mer bærekraftig fremtid.På Frontline Institute i Zimbabwe møtes studenter fra 16 utviklingsland. På tvers av kjønn, religion og kultur får de teoretisk...

HIV-smitte fra mor til barn

HIV-smitte fra mor til barn

    Hvorfor menn er så viktige for å hindre overføring av HIV-smitte fra mor til barnJeg håper at menn blir involvert på en meningsfull måte i lokalsamfunnet, på samme måte som min mann, slik at alle gravide kvinner støttes av sine partnereDet å bli...

STØTT VÅRT BISTANDSARBEID

 

valgfritt beløp til

541537

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse: Lindebergvegen 1, N-2016 FROGNER Telefon: +47 63 92 89 80
Vakttelefon: +47 918 11 089
E-post: post@uffnorge.org
Org.nr. 981 054 776

 

Medlem av Humana People to People

UFF er medlem av bistandsnettverket
Humana People to People
www.humana.org

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

Kontonummer for private bidrag: 9049.10.79206
Vipps: 541537