Verdens lærerdag 2020

Case study: Temwa Chilenga.

5. oktober er det den internasjonale lærerdagen. Dagen er en hyllest til alle lærere som investerer tiden sin i barn og unge, og er en fin anledning for å sette søkelyset på utfordringer rundt FNs bærekraftsmål nummer fire: god utdanning.

I 2020 er dagen særlig forbeholdt læreres håndtering av covid-19, og deres innsats for at også de svakere elevene skulle følge undervisningen.
Under pandemien ble store deler av samfunnet og dets infrastruktur tvunget til å omorganisere seg.

Dette gjaldt spesielt skolen. Da verden stengte, måtte skolene raskt finne alternative ordninger. Ettersom ikke alle har tilgang til zoom eller andre digitale hjelpemidler må man ofte ikke bare finne alternative løsninger, men også være kreativ og ha en brennende lidednskap for utdanning.

Heldigvis er det mange slike lærere ute i verden som har gjort en formidabel innsats for å holde barna aktiv i utdannelsen, og det er disse vi skal støtte, hylle og fremme i lyset av Verndens Lærerdag.

En lærer som lykkes med analog tilpasning til hjemmeundervisning er Temwa Chilenga ved Chambu Primary School i Dzedza utdanningssone i Lilongwe distriktet. Hun ble utdannet ved DAPP Dowa Teacher Training College.

Hun begynte i læreryrket i 2015. Etter hun valgte å gå denne karriereveien, har hun vært aktivt involvert ikke bare i undervisning, men også vært aktiv i lokalmiljøet med skolebarna.

“Jeg er lærer ved Chambu-skolen og i løpet av lærerkarrieren identifiserte jeg 53 elever fra og rundt landsbyen Ndodani som hadde droppet ut av skolen på grunn av manglende midler eller lite læringsressurser” sa Temwa.

Etter at Malawi-regjeringen hadde stengt skolene på grunn av Covid-19-pandemien, tok Temwa initiativ til å følge opp de elevene hun hjalp til med å komme tilbake til skolen slik at de blir værende på skolen.

“Jeg tok det til meg selv at jeg måtte holde disse elevene opptatt mens de ble hjemme. Vanligvis går de rundt i bydelen og samler plastflasker eller hva de enn kan legge hendene på for videresalg og tjene penger, ”forklarte hun.
For å holde elevene opptatt bestemte Temwa seg for å engasjere dem i skolearbeid ved å levere leksjoner til elevene tre ganger i løpet av en uke, og deretter bruke de to andre dagene til vurdering og retting av arbeidet deres.

“Det jeg har gjort for å forbedrede hjemmeundervisning og oppgaver, er å gå rundt å henge de opp på veggene rundt landsbyen slik at elevene kan komme og kopiere oppgavene, så samler jeg arbeidet deres de følgende dagene for å rette det. Jeg har ser det er veldig effektivt, og etter hvert begynte flere barn fra området å vise interesse for å bli med på oppgavene.

Det er fem av oss som støtter disse barna nå, to av dem er søstrene mine som går på videregående skole, mens de to andre er mine lærere fra skolen, ”la hun til.
Temwa startet sitt initiativ for 53 elever. I dag med andre elevene som viste interesse for å bli med å lære, er det over 170 barn som har kommet for å delta i leksjonene.
“Jeg hadde aldri forventet at det ville komme så mange barn til dette stedet for leksjonene, det er derfor jeg ba mine lærere og søstrene mine komme inn og gi en hånd. Så i utgangspunktet det vi nå gjør, er å ha korte læringsøkter under trærne for skygge, sa hun.

Temwa og hennes kolleger forbereder leksjoner som presenteres på flippover-papirer og limes rundt i landsbyen for elevene.

Hun sier at det er hennes sterkeste ønske å holde barna opptatt mens skolene har stengt, slik at de ikke begynner å gå på tomgang.

FLERE NYHETER

Her kan du lese de siste nyhetene fra UFF Norge og våre samarbeidspartnere

 

UFF sorteringsanlegg – Arctex

UFF sorteringsanlegg – Arctex

    UFF sorteringsanlegg - Arctex“Vi forsikrer at alle donerte tekstiler og sko lever videre på en relevant måte:Sorteringssenteret ble grunnlagt i oktober 2023 og er det siste tilskuddet til UFFs familie av prosjekter. Sorteringssenteret holder til i Bodø...

International Day of Education

International Day of Education

    International Day of Education"Changing Course, Transforming Education"24 Januar markerer vi International Day of Education.Temaet for dette året er "Changing Course, Transforming Education", med fokus på behovet for å legge til rette for tilgang til...

World teachers day

World teachers day

    World teachers dayGode lærere er hjørnesteinen i et godt samfunn.Lørdag 5. Oktober markerer vi World Teachers day, for å hylle den innsatsen lærere gjør for samfunnet. En god lærer har en av verdens viktigste jobber når det gjelder utvikling i samfunn og...

STØTT VÅRT BISTANDSARBEID

 

valgfritt beløp til

541537

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse: Lindebergvegen 1, N-2016 FROGNER Telefon: +47 63 92 89 80
Vakttelefon: +47 918 11 089
E-post: post@uffnorge.org
Org.nr. 981 054 776

 

Medlem av Humana People to People

UFF er medlem av bistandsnettverket
Humana People to People
www.humana.org

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

Kontonummer for private bidrag: 9049.10.79206
Vipps: 541537