Vi krever en “folke vaksine” for å beskytte menneskeheten

Monopol og pantenter skaper store skiller mellom fattig og rik når det gjelder muligheter for Covid-19 vaksinasjon.

Retten til god helse tilhører oss alle, uavhengig av hvem de er, hvor de bor, eller hvor mye en tjener. Nå som man har funnet vaksine mot COVID-19, må den være tilgjengelig for alle mennesker. I alle land. Gratis. Det må være en “folke vaksine”.

Ulikhet og fattigdom fratar folk muligheten å delta i vaksinasjonprogrammer for COVID-19-vaksinasjon, hovedsakelig i mellom- og lavinntektsland. I dag er det de store legemiddelselskapene som har funnet vaksine mot COVID-19. Disse er pantenterte og kan ikke kopieres av andre legemiddelselskaper. Dette gir dem et monopol på vaksinen, og gir dem frihet til å sette den prisen de selv ønsker.

Man bør ikke ha en “Business as usual” -tilnærming når det gjelder folks helse, og det må skje en endring. En som redder liv og hjelper kampen mot coronavirus.

‘En COVID-19-vaksine må sees på som en globalt allmennyttighet, en folke vaksine,’ sa FNs generalsekretær Antonio Guterres på Global Vaccine Summit 4. juni 2020. Hovedbudskapet som deles av FNs generalsekretær er i sentrum for den økende bekymringen, og for å gjøre COVID-19-vaksinen gratis for alle, og ikke en fortjeneste for de store farmasiselskapene.

Humana People to People og UFF har sluttet seg til The People’s Vaccine Alliance, en voksende bevegelse som krever at COVID-19-vaksine skal behandles som et offentlig gode og ikke for profitt. People’s Vaccine Alliance et samarbeid mellom organisasjoner inkludert Amnesty International, Free the Vaccine, Frontline AIDS, Global Justice Now, Oxfam, Public Citizen, SumOfUs, Tearfund, UNAIDS og Yunus Center.

Solidariteten som deles mellom disse progressive helse- og humanitære organisasjonene, tidligere og nåværende verdensledere, helseeksperter, trosledere og økonomer, er fokusert på å oppfordre til sikker og effektiv utvikling av vaksiner, rask produksjon i stor skala og gjort tilgjengelig for alle mennesker, i alle land, gratis.

Vår beste sjanse for å være trygge er å sikre at en COVID-19-vaksine er tilgjengelig for alle. Dette vil bare være mulig med en endring i hvordan vaksiner produseres og distribueres – farmasøytiske selskaper må tillate at COVID-19-vaksinene produseres så bredt som mulig ved å dele sin kunnskap uten patenter.

I stedet beskytter de monopolene sine og setter barrierer for å begrense produksjonen og øke prisene, slik at flertallet av menneskeheten i mindre utviklede land er i fare. Så lenge vaksineløsninger holdes under lås og nøkkel, ville det ikke være nok å gå rundt. Vi trenger en folks vaksine, ikke en profittvaksine.

Fremvoksende økonomiske land som Kina og India begynner å donere noen av sine COVID-19-vaksiner til de mindre utviklede landene i Asia, Afrika, Sør- og Mellom-Amerika. Den gode gesten er verdt å applaudere, spesielt fra to land som har sine egne utfordringer å løse.

Humana People to People og UFF støtter People’s Vaccine Alliance i å oppfordre regjeringene til de første verdenslandene og de store farmasøytiske selskapene som holder COVID-19-kraftdynamikken for å sikre at COVID-19-vaksinene blir gitt gratis til alle.

Lois Chingandu, aktivist og direktør ved Frontline AIDS, sa: ”Her i Zimbabwe har jeg mistet mange kjære venner som slet med å puste i de siste øyeblikkene. Det er en grusom ironi at aktivister som utrettelig kjempet for gratis medisiner mot hiv / aids, nå blir drept av COVID-19, fordi nok en gang blir legemiddelinntekter satt foran folks liv. «

FLERE NYHETER

Her kan du lese de siste nyhetene fra UFF Norge og våre samarbeidspartnere

 

UFF sorteringsanlegg – Arctex

UFF sorteringsanlegg – Arctex

    UFF sorteringsanlegg - Arctex“Vi forsikrer at alle donerte tekstiler og sko lever videre på en relevant måte:Sorteringssenteret ble grunnlagt i oktober 2023 og er det siste tilskuddet til UFFs familie av prosjekter. Sorteringssenteret holder til i Bodø...

International Day of Education

International Day of Education

    International Day of Education"Changing Course, Transforming Education"24 Januar markerer vi International Day of Education.Temaet for dette året er "Changing Course, Transforming Education", med fokus på behovet for å legge til rette for tilgang til...

World teachers day

World teachers day

    World teachers dayGode lærere er hjørnesteinen i et godt samfunn.Lørdag 5. Oktober markerer vi World Teachers day, for å hylle den innsatsen lærere gjør for samfunnet. En god lærer har en av verdens viktigste jobber når det gjelder utvikling i samfunn og...

STØTT VÅRT BISTANDSARBEID

 

valgfritt beløp til

541537

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse: Lindebergvegen 1, N-2016 FROGNER Telefon: +47 63 92 89 80
Vakttelefon: +47 918 11 089
E-post: post@uffnorge.org
Org.nr. 981 054 776

 

Medlem av Humana People to People

UFF er medlem av bistandsnettverket
Humana People to People
www.humana.org

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen

Kontonummer for private bidrag: 9049.10.79206
Vipps: 541537